#Agroprogres

Druhy medov

Med z ovocných stromov

snehobiely rychlo tuhne

Vzniká vďaka nektáru z kvetov ovocných stromov čerešní, marhúľ, sliviek, jabloní, hrušiek atď.

Med z repky

žltý rýchlo kryštalizuje

Najviac produkovaný med. Obsahuje veľa bielkovín,  minerálov a najviac esenciálnych aminokyselín. Z cukrov  má vysoký podiel jednoduchých cukrov glukózy a fruktózy a najnižší obsah sacharózy spomedzi medov iba 0,7%.  Pre jeho lepšie použitie sa zvykne med upravovať pastovaním.

Med z agátových kvetov

čírý až zelenkavý nekryštalizuje

Agátový med pochádza z nektáru agátu bieleho. Má svetlú, žltozelenkavú farbu, charakteristickú agátovú arómu. Pre svoju jemnú a lahodnú chuť je agátový med považovaný za jeden z najchutnejších druhov medu.

Med z facelie vratičolistej

Tmavohnedý pomaly kryštalizuje

Vysoký obsah fruktózy. Je cenným zdrojom rutínu, z čoho vyplývajú jeho vlastnosti. Najznámejšou vlastnosťou je jeho schopnosť zvyšovať pevnosť a elasticitu stien ciev, obmedzovať krvácavosť periférnych kapilár a zabraňovať vzniku kŕčov. Má účinok proti praskaniu ciev v oku, pri znižovaní krvácavosti ďasien, má pozitívnu úlohu pri znižovaní krvácavosti hrubého čreva a hemoroidov. Rutín je, podobne ako niektoré iné flavonoidy, lapačom voľných radikálov (antioxidačný účinok). Odporúča sa aj pri diétach pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti. Používa sa ako doplnok výživy pri tehotenstve a dojčení.

#Agroprogres

Druhy medov

Med slnečnicový

Med sa vyznačuje jane žltou až zlatožltou farbou 

Slnečnicový med, ktorý pochádza z nektáru slnečnice ročnej – rastliny typickej pre teplé letné obdobie. Má jemnú, príjemne sladkú chuť a často aj ľahko ovocnú vôňu. Počas chladnejších dní rýchlejšie kryštalizuje čo je prirodzený proces a znakom pravosti medu.

Vďaka vysokému obsahu peľových zložiek má pozitívny vplyv na:

  • podpora trávenia
  • dodanie rýchlej energie
  • zlepšenie nálady vďaka prirodzenej sladkosti

Tento med je obľúbený najmä u detí, a výborne sa hodí:

  • do čaju (po vychladnutí)
  • na pečivo
  • ako prírodné sladidlo do jogurtov či kaší

Med duble

Med z dvoch druhov

Vzniká z dvoch odlišných  druhov medu a to z prvého medobrania repka alebo ovocné stromy, ktorý stihne skryštalizovať do nasledujúcej znášky. Následne sa doleje ďalším druhom medu s iným pomerom glukózy a fruktózy a tie  už tak rýchlo nekryštalizujú a spolu vytvoria zaujímavú kombináciu dvoch farieb a štruktúr.

Včelí peľ

Jemný rôznofarebný prašok

Včelí peľ je jemný prášok, ktorý zbierajú včely z kvetov a premiešavajú ho s nektárom a a vzniká tak prírodná „superpotravina“, ktorá obsahuje vysoký podiel  vitamínov, minerálov a antioxidantov .

 Zloženie a účinky:

  • 35 percent
  • bohatý na vitamíny B1, B2, B6, C, E, D a K
  • obsahuje železo, horčík, zinok, selén, vápnik a fosfor
  • Podporuje imunitutrávenieproti únave 

 Odporúčam:

  • pri vyčerpaní alebo rekonvalescencii
  • pre športovcov a aktívnych ľudí
  • na posilnenie imunity počas zimy
  • ako prírodné doplnkové krmivo

 Ako konzumovať:

  • 1–2 čajové lyžičky denne (ideálne ráno)
  • priamo, alebo zamiešajte do jogurtu, kaše či smoothie
  • zapíjať vodou alebo čajom (nie horúcim!)

Med sezóny mix

Medy z celej znáškovej sezóny

Takto vyzerá celoročná znáška  medu ak je pestrá skladba včelej pastvy a použitá správna rámiková miera, alebo využiť kočovanie za znáškou. Zvyčajne sa stáča med maximálne 3 až 4 krát do roka. A včelár má 3 max. 4 druhy medu.