#Agroprogres
Druhy medov

Med z ovocných stromov
Vzniká vďaka nektáru z kvetov ovocných stromov čerešní, marhúľ, sliviek, jabloní, hrušiek atď.

Med z repky
Najviac produkovaný med. Obsahuje veľa bielkovín, minerálov a najviac esenciálnych aminokyselín. Z cukrov má vysoký podiel jednoduchých cukrov glukózy a fruktózy a najnižší obsah sacharózy spomedzi medov iba 0,7%. Pre jeho lepšie použitie sa zvykne med upravovať pastovaním.

Med z agátových kvetov
Agátový med pochádza z nektáru agátu bieleho. Má svetlú, žltozelenkavú farbu, charakteristickú agátovú arómu. Pre svoju jemnú a lahodnú chuť je agátový med považovaný za jeden z najchutnejších druhov medu.

Med z facelie vratičolistej
Vysoký obsah fruktózy. Je cenným zdrojom rutínu, z čoho vyplývajú jeho vlastnosti. Najznámejšou vlastnosťou je jeho schopnosť zvyšovať pevnosť a elasticitu stien ciev, obmedzovať krvácavosť periférnych kapilár a zabraňovať vzniku kŕčov. Má účinok proti praskaniu ciev v oku, pri znižovaní krvácavosti ďasien, má pozitívnu úlohu pri znižovaní krvácavosti hrubého čreva a hemoroidov. Rutín je, podobne ako niektoré iné flavonoidy, lapačom voľných radikálov (antioxidačný účinok). Odporúča sa aj pri diétach pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti. Používa sa ako doplnok výživy pri tehotenstve a dojčení.
#Agroprogres
Druhy medov

Med slnečnicový
Slnečnicový med, ktorý pochádza z nektáru slnečnice ročnej – rastliny typickej pre teplé letné obdobie. Má jemnú, príjemne sladkú chuť a často aj ľahko ovocnú vôňu. Počas chladnejších dní rýchlejšie kryštalizuje – čo je prirodzený proces a znakom pravosti medu.
Vďaka vysokému obsahu peľových zložiek má pozitívny vplyv na:
- podpora trávenia
- dodanie rýchlej energie
- zlepšenie nálady vďaka prirodzenej sladkosti
Tento med je obľúbený najmä u detí, a výborne sa hodí:
- do čaju (po vychladnutí)
- na pečivo
- ako prírodné sladidlo do jogurtov či kaší

Med duble
Vzniká z dvoch odlišných druhov medu a to z prvého medobrania repka alebo ovocné stromy, ktorý stihne skryštalizovať do nasledujúcej znášky. Následne sa doleje ďalším druhom medu s iným pomerom glukózy a fruktózy a tie už tak rýchlo nekryštalizujú a spolu vytvoria zaujímavú kombináciu dvoch farieb a štruktúr.

Včelí peľ
Včelí peľ je jemný prášok, ktorý zbierajú včely z kvetov a premiešavajú ho s nektárom a a vzniká tak prírodná „superpotravina“, ktorá obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov a antioxidantov .
Zloženie a účinky:
- až 35 percent
- bohatý na vitamíny B1, B2, B6, C, E, D a K
- obsahuje železo, horčík, zinok, selén, vápnik a fosfor
- Podporuje imunitu , trávenie proti únave
Odporúčam:
- pri vyčerpaní alebo rekonvalescencii
- pre športovcov a aktívnych ľudí
- na posilnenie imunity počas zimy
- ako prírodné doplnkové krmivo
Ako konzumovať:
- 1–2 čajové lyžičky denne (ideálne ráno)
- priamo, alebo zamiešajte do jogurtu, kaše či smoothie
- zapíjať vodou alebo čajom (nie horúcim!)

Med sezóny mix
Takto vyzerá celoročná znáška medu ak je pestrá skladba včelej pastvy a použitá správna rámiková miera, alebo využiť kočovanie za znáškou. Zvyčajne sa stáča med maximálne 3 až 4 krát do roka. A včelár má 3 max. 4 druhy medu.